София, 27 октомври /БТА/
“Българските азбуки” – най-новото издание на авторски колектив от учени и изследователи от Българската академия на науките /БАН/ и СУ “Св. Климент Охридски”, ще е с премиера в Плевен, съобщават от БАН.

Събитието се осъществява по инициатива на Регионалния академичен център в Плевен и в сътрудничество с БАН и Медицински университет в града в навечерието на 47-та годишнина от основаването на висшето училище, чийто патронен празник съвпада с Деня на будителите. Премиерата ще е в петък, от 11.30 ч., в хибриден формат и при спазване на всички противоепидемични мерки, като присъстващите е необходимо да притежават Европейския цифров COVID-сертификат.

Ръководител на екипа, работил по “Българските азбуки” е чл.-кор. проф. Васил Николов. Редактори на изданието са Ваня Мичева и Славия Бърлиева. В предговора чл.-кор. проф. Васил Николов отбелязва, че книгата съдържа статии, в които са отразени най-новите постижения на модерната палеославистика и които се отличават с ясна логична мисъл, терминологична прецизност и достъпност за всички, които се интересуват от българските азбуки. Проф. Николов отбелязва, че целта е да се защити истината за произхода и разпространението на двете азбуки – на днешната българска азбука, кирилицата, както и на първата българска азбука – глаголицата.

Гост-лектор ще бъде доц. Ваня Мичева от Института за български език “Проф. Любомир Андрейчин” към БАН. Това ще бъде първата среща на книгата с читателската публика. Целта на представянето е историческата истина да достигне до по-широки обществени кръгове.

Събитието ще се излъчва пряко от зала “Амброаз Паре”, като за целта ще се използват възможностите на Телекомуникационния ендоскопски център и платформата за Дистанционно и електронно обучение на МУ-Плевен, за да се осъществи телемост с Института за български език към БАН. /ИРС/