Конкурс за учениците от българските училища зад граница организират от Кирило-Методиевския научен център към БАН и Асоциацията на българските училища в чужбина. Темата „Следи от Кирило-Методиевото дело по света“ е подбрана тематично по случай 1 160 години от създаването на славянската писменост. Произведенията на учениците ще бъдат оценявани в три възрастови категории, обясни Елка Златева от Българската академия на науките:

Могат да участват всички деца от българските мигрантски общности от целия свят. Конкурсът се провежда в три категории – изследователски проект, есе или кратък разказ на тема „По следите им“ и рисунка „Българските азбуки“.

Сътрудничеството между Кирило-Методиевския научен център към БАН и Асоциацията на българските училища в чужбина започва преди три години, разказа Елка Златева. Журито, което ще оценява ученическите творби, ще включва участници и от двете организации. Материалите ще се приемат в дигитален формат, а всички, които се включат, ще получат награди.

През годините научните работници от БАН са разработили материали за Кирил и Методий, техните ученици и развитието на книжовните школи, специално адаптирани за българските училища в чужбина. Те се базират на проучване сред учителите и директорите в тези училища на всички континенти. Цялото интервю с Елка Златева можете да чуете в прикачения звуков файл. 

https://bnr.bg/starazagora/post/101828534/uchenicite-ot-balgarskite-uchilishta-v-chujbina-tvorat-na-tema-kiril-i-metodii?fbclid=IwAR3PI7a1-iYlZ3f0v6_old9xno9WciEpKwro1r0dh2WJsVro6G44GSFaUYA