Изложбата се състои от 8 големи пана (90/60 см), които възпроизвеждат икони на св. Кирил и св. Методий от втората половина на XIX в. от ц. „Св. Богородица“ в гр. Пазарджик; от ц. „Благовещение Богородично“ в гр. Прилеп; от ц. „Св. Атанасий“ в гр. Варна; от ц. „Св. Атанасий“ в гр. Варна; от ц. „Св. Георги“ в гр. Белово; от ц. „Св. Неделя“ в с. Наречен; от ц. „Рождество на Пресвета Богородица“ в с. Старо Стефаново и от стенописа от южната фасада на Мулдавския манастир „Св. Петка“.

За първи път експозицията е показана в Националния музей „Земята и хората“ в София в дните 13–15 февруари 2019 г. и малко по-късно – в зала „Академика“ на Централно управление на БАН, където към нея бяха добавени и 7-те пана от изложбата „Образите на Светите Седмочисленици в съвременната българска иконопис“. В този вид изложбата съпътстваше тържественото откриване на Международната научна конференция, посветена на 1150-годишнината от Успението на св. Кирил, организирана то КМНЦ.

След първото си експониране изложбата е гостувала и на други места в страната и в чужбина:

– В Морско казино, гр. Бургас, където заедно с репродукциите от 16-те пана бяха представени и оригинални икони на съвременни автори: Любомир Гетов, Мария Кукова, Мария-Маргарита Иванова-Гетова и Тотка Григорова (19 май – 11 юни 2019).

– В Българския културен институт към Посолството на Република България в Лондон по случай 24 май (23–24 май 2019).

Концепция, идеен проект и представяне: Тотка Григорова
Художествен дизайн: Ивелина Велинова.